Gasloos is ’gezamenlijke opdracht’ voor heel Lisse

Als laatste van de veertien gemeenten van Holland Rijnland heeft ook Lisse een handtekening gezet onder de overeenkomst over gasloos bouwen.

,,Het is een gezamenlijke opdracht’’, benadrukte wethouder Janet van der Laan. ,,Het is niet zo dat de gemeente met een zak geld komt.’’

Lisse wil in 2040 energieneutraal zijn. Gasloos bouwen past daarin. Koken en verwarmen moet op termijn op stroom en elektriciteit kun je veel gemakkelijker duurzaam opwekken dan gas.

Nieuwe woningen krijgen al geen gasaansluiting meer, bestaande woningen moeten worden omgebouwd. Dat wordt een hele klus voor gemeente, Stek en particuliere huiseigenaren.

Mogelijkheden om huizen te verduurzamen zijn er genoeg. In de Bollenstreek is ook aardwarmte een reële mogelijkheid.

Al verdienen veel maatregelen zichzelf binnen een redelijke termijn terug, ze kosten in eerste instantie wel geld. Huiseigenaren konden daarvoor bij de gemeente een duurzaamheidslening afsluiten tegen gunstige voorwaarden, maar dat fonds is momenteel leeg.

Wie iets wil starten in zijn eigen straat of wijk, kan direct contact opnemen met Van der Laan, verzekerde ze dinsdag bij de ondertekening van het convenant.

Daarnaast hoopt ze dat Lissenaren die verstand van zaken hebben, zich bij haar melden. ,,We hebben veel experts nodig en ik ben ervan overtuigd dat we heel veel kennis in onze gemeente hebben waar we nu nog geen weet van hebben’’, aldus Van der Laan.

Bron: Leidschdagblad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *