The Albus: gasloos en CO₂-neutraal hotel

Tijdens het congres ‘Boat to All-Electric’ van Alklima/Mitsubishi Electric stond eind juni de energietransitie van gas naar duurzaam centraal. In drie delen laten we de sprekers aan het woord.

The Albus Amsterdam, een hotel in het centrum van de hoofdstad, is van het gas afgesloten en volledig CO₂-neutraal. De kamers worden dus ook verwarmd of gekoeld zonder dat daarbij CO₂ wordt uitgestoten, vertelde eigenaar Taco van der Meer tijdens het Alklima-event.

Niet zonder slag of stoot
Het was een transitie die volgens hem niet zonder slag op stoot verliep: “Na dertien vergunningaanvragen werd mijn plan eindelijk gehonoreerd door de gemeente Amsterdam.” Het steekt hem dat dit zo lang moest duren: “Gemeenten willen dat er wordt verduurzaamd. Maar als puntje bij paaltje komt, gaat men toch moeilijk doen.” De gemeente heeft niet alleen voor vertraging in de procedure gezorgd, maar stelde ook eisen die tot kostenverhogingen leidden. “Installaties mochten niet op het dak worden geplaatst in verband met het beschermd stadsgezicht van de hele Amsterdamse binnenstad”, aldus de hotelier. Van der Meer vond een oplossing door een groot deel van de warmtepompinstallatie niet op het dak maar inpandig te plaatsen.

Energie uitwisselen
Om CO₂-neutraal te worden, investeerde hij als eigenaar 1,4 miljoen euro in de complete verbouwing van het 75 kamers tellende hotel. “In een duurzaam hotel wil je eigenlijk geen airco’s. Toch ontkom je er niet aan, want je wilt je gasten een prettig verblijf bieden.” Het designhotel aan de Vijzelstraat ging met Alklima/Mitsubishi Electric in zee en koos daarbij voor een VRF-systeem. Dit levert een energiebesparing op tot 40 procent in vergelijking met een gasgestookte installatie, onder meer omdat de airco’s onderling energie uitwisselen. “Dat laatst is prima mogelijk bij ons. Bij 20 graden Celsius buitentemperatuur wil een Braziliaanse gast het vaak wat warmer op zijn kamer hebben, en een gast uit IJsland juist wat koeler. Pas na de uitwisseling van warmte en koeling biedt het systeem waar nodig ondersteuning.”

Besparing
Ook het water van het hotel wordt duurzaam opgewarmd. “Warm tapwater is belangrijk, want in alle 75 hotelkamers moeten gasten tegelijk kunnen douchen. Daarvoor zijn we voorzien van een CO₂-hoogtemperatuurwarmtepomp.” Van der Meer heeft zijn energierekening flink zien teruglopen het afgelopen jaar. Op een investering van 65.000 euro bespaart hij 10.000 euro. “De terugverdientijd is dus zes en half jaar. Wel heb ik wat extra kosten, zo’n 3.500 euro, omdat alle kamers nu zijn voorzien van een airco.”

Andere sprekers op het Alklima-event waren:
• Adjiedj Bakas: ‘Richt de energietransitie niet als eerste op kwetsbare groepen’ (Eventverslag 1)
• Diederik Samson: ‘Gas is eigenlijk heel suf’ (Eventverslag 2)

Bron: koudeenluchtbehandeling.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *