2,5 miljoen voor stimulering energieneutrale en gasloze woningen

De gemeente Culemborg komt met een Stimuleringsregeling voor woningeigenaren. Het ombouwen van een bestaande woning naar een energieneutrale en gasloze woning brengt vaak hoge kosten met zich mee. Woningeigenaren kunnen voor de renovatiekosten een beroep doen op de Stimuleringsregeling en een lening afsluiten. Renovatie van bestaande woningen naar energieneutrale woningen draagt bij aan de doelstelling: ‘Culemborg energieneutraal in 2040’.

Dit voorjaar start in Culemborg het project Warmtekeuze Culemborg. In elke wijk wordt met inwoners nagedacht over een aardgasloze toekomst. Het renoveren van bestaande woningen naar energieneutrale en gasloze woningen is daarbij een belangrijke actie. De renovatie brengt vaak hoge kosten met zich mee, die woningeigenaren niet altijd direct kunnen betalen.

DUURZAAMHEIDSFONDS Om woningeigenaren te ondersteunen om hun bestaande woning te renoveren stelt de gemeente een Duurzaamheidsfonds van € 2.500.000 beschikbaar. De stimuleringsregelingen worden uit dit fonds verstrekt. De gemeente wil zo laten zien dat zij een aardgasvrije toekomst niet alleen in woord ondersteunt, maar dit ook financieel wil stimuleren.

Wethouder Joost Reus: ,,Het is een hele opgave om alle huizen in Culemborg energieneutraal te krijgen. Met deze regeling willen we de mensen die nu al bereid zijn om hun huis aan te pakken, een steun in de rug bieden. Zo kunnen we met elkaar laten zien dat het mogelijk is.”

Stimuleringsregeling Via de Stimuleringsregeling kan tussen de € 10.000,- en de € 50.000,- worden geleend. De lening heeft een looptijd van 10 tot 15 jaar en wordt verstrekt tegen een aantrekkelijk rentetarief (op dit moment 1,6%). Om in aanmerking te komen voor een lening wordt wel een kredietwaardigheidstoets uitgevoerd als garantie dat de lening kan worden terugbetaald.

Voorwaarde voor het verkrijgen van een Stimuleringslening is een zogenaamd ‘Nul op de Meter Advies’ voor de woning. De bestaande woning wordt op basis van dit advies zodanig bouwkundig en installatietechnisch gerenoveerd, dat de woning na de renovatie daadwerkelijk energieneutraal en gasloos is.

Bron: Culemborgsekrant.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *